Cinta Pandang Pertama: Gamelan Melayu.

By Ahmad Syamiem Mohd Sukarno

Cinta Pandang Pertama: Gamelan Melayu.

          Saya mula mengenali Gamelan Melayu sejak saya berumur 12 tahun lagi ketika saya di Pahang. Ketika itu, saya cuma melihat dan tertanya-tanya, "alat muzik apakah ini?" "Bagaimana nak memainkannya?". Saya hairan. Kenapa alat ini dipinggirkan begitu sahaja. Saya mula cuba untuk mengetuk-ngetuk alat tersebut seorang diri tanpa ada sesiapa pun yang menemani saya. Saya cuba untuk mendalami bunyi gamelan tersebut. Ternyata! Bunyi ia amat menenangkan saya ketika itu dengan waktu petang yang tenang. Teramat tenang! Ketika saya lalai mengetuk alat tersebut, saya dikejutkan dengan seorang lelaki. Lelaki tersebut perkenalkan dirinya bernama En. Jasmi. Beliau bertanyakan saya, adakah saya seorang diri di situ. Saya menjawab ya. Dia mula bertanya lagi, "berminat ke untuk belajar?" Saya hanya mengangguk. En. Jasmi mula bercerita yang suatu ketika dahulu, gamelan ini selalu dimainkan oleh penggiat-penggiat gamelan di Pahang. Malah, ada festival lagi! Tapi kian masa berlalu pergi, gamelan di situ makin tidak mendapat tempat di hati orang. Gamelan semakin dilupakan. Beliau juga ada membuka kelas gamelan kepada sesiapa yang nak belajar apa itu gamelan. Tetapi tiada sambutan. Kemudian, En. Jasmi tanpa melengahkan masa, memberi satu cd gamelan dan meminta saya untuk mendengarnya. Beliau juga meminta saya untuk datang semula esok harinya dan membawa rakan saya yang berminat untuk belajar sama-sama.
(Gambar hiasan) Kumpulan Gamelan dari Perbadanan Muzium Sultan Abu Bakar bermain gamelan sempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 30 Julai 2019 lalu.
          Keesokkan harinya, saya datang ke tempat itu semula dan membawa 5 orang rakan saya yang lain untuk turut serta dalam mempelajari gamelan. Ketika dalam kelas, kami mempelajari lagu pertama iaitu Togok. Kami mengambil sekurang-kurangnya 5 hari untuk mempelajari lagu itu sahaja. Untuk pengetahuan pembaca, saya hanya memainkan satu alat sahaja iaitu gong. Setiap hari saya datang belajar gamelan, saya hanya memegang pengetuk gong sahaja ya. Saya tidak pernah mencuba alat lain kerana ketika itu kami semua lebih pentingkan penghafalan lagu dan penghayatan lagu.
          Setelah bertahun-tahun kami belajar, kumpulan gamelan kami kian berkembang dengan penambahan ahli kumpulan. Kami juga diberikan peluang untuk belajar dengan guru-guru lain antaranya Awang Kechik, seorang pemain Gamelan Muzium Pekan. Banyak ilmu pengetahuan yang kami peroleh dari beliau. Kami juga mula mendapat peluang untuk membuat persembahan di luar, dan antara yang terbesar adalah program perasmian songket terbaru dari Tengku Puan Pahang yakni Permaisuri kita sekarang. Sejak dari itu, saya mulakan langkah saya sebagai seorang pemain gamelan. Kalian pula macam mana? Pernah tak jatuh cinta dengan gamelan?